islami konular, soru cevaplar, güncel hutbeler,almanca hutbe, türkce hutbe, mübarek gün ve geceler hakkinda.
2 Nisan 2017 Pazar
SAĞLIĞIMIZ: UYKUSUZLUK VE ÇARELERİ
SAĞLIĞIMIZ: UYKUSUZLUK VE ÇARELERİ
Uyku, günlük faaliyetle yorulan bedenin ve beynin dinlenmesi için bir ihtiyaçtır. Sinir ve etlerimiz, harcadıkları kuvveti ancak uykuda kazanırlar. Çünkü uyku esnasında kalp, uyanık bulunduğumuza nazaran daha az atar, nefes daha seyrektir; vücutta her türlü sarfiyat azdır; etler yumuşamış, hassasiyet azalmıştır.
Esasen kısa olan ömrün hemen üçte birinin uykuda geçirilmesi, insan hayatı için bir kayıptır. Ancak hayatın zinde bir faaliyetle, sıhhat ve neşe içinde devamı için uyku da yemek içmek kadar tabiî bir ihtiyaçtır. Çünkü vücudumuzda biriken yorgunluğun ve zehirlerin süratle vücuttan çıkması lâzımdır. Bunu da temin edecek yegâne şey uykudur. Uykunun hayatî ehemmiyeti bu noktadadır. Vücuttan bu zehirin çıkmaması, yani uykusuz kalınması, evvelâ cilt ve bilhassa yüz cildi üzerinde tesirini gösterir.
Uykusuzluğun sebebi birçok hastalıklar olabilir. Hastanın ateşi, öksürüğü, ağrısı, gayri tabîî susaması, geceleyin sık sık idrara kalkmak ihtiyacı, nefes darlıkları gibi ıztıraplar uykuyu bozar.
Uykusuzluğun sebeplerinin başında, ruhî ve bedenî yorgunluklar gelir. Fikren çok yorulanlarda, gece çalışmayı tercih edenlerde beyin ve sinirler uyanıktır ve çalışırlar. Böyle yorgun bulunan beyin hemen uyuyamaz. Bu itibarla o kimseler ya hiç uyuyamazlar veya rüya ve heyecanla dolu kısa bir uykudan sonra, baş sersemliği ve kırıklıkla kalkarlar.
Ruhî heyecanlar da uykusuzluğun sebeplerinden biridir. Fazla miktarda kahve ve çay içilmesi ve bilhassa tütün gibi sıhhate zararlı şeylerin içilmesi uykusuzluğun en mühim sebeplerindendir.
Yaşlıların uykuya ihtiyaçları gençlere nisbeten azdır. İhtiyarlardaki uyku bozukluğu, kan damarlarının sertleşmesi ve böbrek çalışmasının bozulması vs. sebeplerle olabilir.
Uykusuzluktan sakınmak için, muntazam bir hayat yaşamalı, yemeklerin saati düzenli olmalı, uyku zamanını tayin etmeli ve bu saati geçirmemeli, akşam yemeklerinde mideyi lüzumundan fazla dolduracak şeylerden sakınmalı, ılık banyolar almalı ve serince bir odada yatmalıdır.
Ağır uykusuzluk hallerinde doktora müracaat etmelidir. Doktor tavsiyesi olmadan uyku ilacı almak zararlıdır.
Resûlullah Efendimiz Muhammed Mustafa (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular:
“Yatağa gireceğin zaman namaz abdesti gibi abdest al, sonra sağ tarafın üzerine yat…”
(Hadîs-i Şerîf, Müttefekun aleyh)
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder